Чинники залучення українських чоловіків до чоловічих рухів на підтримку гендерної рівності - Ohanesian , Maryna; Martsenyuk , Tamara (Наукові записки НаУКМА. Соціологія, 2021)
У цій статті чоловічі рухи визначено як суспільні рухи, організовані чоловіками, діяльність яких має на меті досягнення гендерної рівності. До таких рухів віднесено чоловічі організації, що є офіційно зареєстрованими, та ініціативи, що можуть бути як тимчасовими (акції, флешмоби), так і довготривалими з перспективами реєстрації організації. Класифікація чоловічих рухів базується на теорії Майкла Месснера. Емпіричним матеріалом статті слугують результати глибинних інтерв’ю з чоловікамилідерами та учасниками українських чоловічих рухів, експертні інтерв’ю з науковими діячами та діячками у сфері гендерних студій.