Зв’язок ставлення до математики з рейтингом студентів бакалаврату соціології НаУКМА - Polishchuk, Olga (Наукові записки НаУКМА. Соціологія, 2018)
У статті розглянуто важливість математики в загальному розвитку індивіда в цілому і, зокрема, в підготовці фахівців-соціологів. Наголошено на перешкодах в ефективному опануванні математичних дисциплін студентами. Результати суцільного дослідження студентів бакалаврату соціології НаУКМА свідчать про те, що негативне ставлення до математики переважає над позитивним та нейтральним. Виявлено зв’язок із рейтингом відповідно до чинної системи оцінювання, а також із тим, які методи досліджень – кількісні чи якісні, засвоюються легше. Обґрунтовано залежність успішності студентів від самооцінки їхніх математичних здібностей і побудовано регресійну модель для передбачення рейтингу студентів. У дослідженні взяли участь 135 студентів бакалаврату соціології НаУКМА всіх років навчання.